Blogul Optica Memo

Cum ne alegem ochelarii de soare potriviti?

Ochelarii de soare nu sunt numai o tendinta a modei, sunt o necesitate, protejand retina sensibila de razele solare si de lumina prea puternica. Desi de cele mai multe ori ii consideram un accesoriu si ii alegem mai mult pentru aspect, ochelarii de soare, la fel ca si ochelarii de vedere, trebuie alesi cu multa atentie! Asa cum ne aparam pielea de soare prin creme cu factor de protectie solara, asa trebuie sa ne aparam si ochii de lumina si de razele soarelui. Foarte indicat este sa nu cumparati ochelari de soare care sa nu aibe specificata protectia de ultraviolete. UVB sunt cele mai daunatoare atat pentru ochi cat si pentru piele, urmate de UVA care par a fi primele absorbite de ochi. Este important sa tinem cont de forma fetei noastre si sa ne orientam spre ramele potrivite.

Ochelari de soare in functie de forma fetei

Persoanele care au forma fetei ovala pot fi considerate privilegiate intrucat majoritatea modelelor de ochelari de soare li se vor potrivi de minune. Desi forma fetei este bine proportionata, incercati totusi sa stati departe de ramele inguste sau mult prea rotunde.

Pentru forma dreptunghiulara recomandam rame cu forme rotunde, rame pentru ochelari mari, cu brate decorative. 

Mai rar intalnita, fata in forma de inima este o varianta aparte a fetei triunghiulare, dar cu o frunte mai putin pronuntata. Ramele subtiri sunt recomandate, ochelarii de soare din seria aviator sau alte forme similare fiind alegerea cea mai buna. Este important sa probezi mai multe modele pentru a gasi perechea care ti se potriveste. In general, se potrivesc ochelarii de dimensiuni reduse.

Forma de diamant este rar intalnita. Se recomanda ochelarii de soare fara rame, cu forma ovala sau ochi-de-pisica. Fata in forma de diamant, se potriveste perfect cu ochelarii de soare retro, dar fara rame mari sau lentile prea colorate.

Prin opozitie cu forma rotunda, forma patrata  cere o pereche de lentile rotunde,  rame inguste, sau ovale.

Pentru forma rotunda recomandam ramele cu unghiuri ascutite (patrate sau dreptunghiulare) pentru a le accentua si defini trasaturile sau modele cu lentile alungite, in lateral, cu rame inguste, geometrice.

De evitat: ramele de ochelari rotunde pentru ca accentueaza rotunjimea fetei si ramele mari ce fac fata sa apara mai scurta.

Ca reguli generale, retineti si faptul ca ochelarii simpli, cu lentile fara rama precum si cei din seria aviator sunt o alegere inspirata pentru toate tipurile de ten, dar si pentru cam toate formele fetei.

Culoarea lentilelor si a ramei trebuie sa complimenteze nuantele naturale ale tenului tau si ale parului. In cazul parului, culoarea ochelarilor trebuie sa fie cat mai apropiata de nuanta lui sau contrastanta.

In optica noastra puteti proba ochelari de soare de la diferite branduri iar majoritatea ochelarilor de soare au lentile polarizate iar la achizitonarea unei perechi primesti un toc de ochelari si o husa. 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *